Barion Pixel

5241 Abádszalók, Szivárvány út 25

info@villaborka.hu

Villa Borka

+36 (30) 388 9361

Hová lépcsőznek a halak?

Európa legnagyobb ökológiai halfolyosója a Tisza-tavon

 

Mint egy mesebeli, vízesésekkel tarkított, kanyargó kis patak -a hatalmas nyárfák lombjai között így bújik meg a 2014-ben elkészült halfolyosó Abádszalók-Kisköre határán.  A Tisza-tóhoz látogató Vendégek körében egyre népszerűbb program a Kiskörei Hallépcső megtekintése, mely az Alföld közepén egy 1371 méter hosszú, 27 lépcsőből álló „hegyi patak”.  A nevét egyre többet halljuk, s esetleg felmerülhet a kérdés: Mire kell lépcső a halaknak? vagy Hová lépcsőznek a halak?

A kérdésre viszonylag egyszerű a válasz: a halak a Tisza-tó magasabb, s a Tisza-folyó alacsonyabb vízszintje között ezen a lépcsőn közlekednek. Tehát a hallépcső biztosítja a folyamatos ökológiai kapcsolatot a Tisza-tó és az alacsonyabb vízszintű Tisza folyó között, ahol, különösen nyáron, akár 10 méteres szintkülönbség is lehet. Mivel a Kiskörei Vízlépcső a folyón keresztirányban elhelyezkedő műtárgy,  az árvízi helyzetek kivételével a zsilipek zárva vannak, így megakadályozza a halak természetes mozgását a két vízszint között.

A 2014. októberében átadott hallépcső a Komplex Tisza-tó Projekt keretében épült meg, s lett Európa legnagyobb ökológiai halfolyosója. A közel másfél kilométer hosszú, 27 lépcsőből álló patakba másodpercenként 1-10 m3 vizet vezetnek be, így a 20 cm-es lépcsőkön a halak mindkét irányba szabadon közlekedhetnek.

A halak pedig használják a halfolyosót. Erről saját szemünkkel is meggyőződhetünk, hiszen a patak kezdetén egy „plazmatévén”, a halmonitoring műtárgyon láthatjuk, éppen milyen halak veszik igénybe. A hivatalos adatok szerint a Tisza-tó több mint 50 halfajából már 24 használta is.

Vendégek beszámolója, és saját tapasztalatunk alapján is mondhatjuk, a TV-ben szinte mindig vannak szereplők! Természetesen tavasszal, az ivási időszakban több hal figyelhető meg, de nyáron és ősszel is sok hal vonul át.